Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αγοράσω Bitcoin ;;;

Είσαι busy όλη μέρα; Μάλλον έχεις μυαλό ξυράφι

loading...
Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, δίχως να μπορούμε να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Ωστόσο, από το να είμαστε νωχελικοί οι ερευνητές λένε πως είναι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση...


Στα πλαίσια νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, ερευνητές από αμερικάνικα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πολυάσχολος τρόπος ζωής συνδέεται με έναν υγιή εγκέφαλο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στη σχετική έρευνα συμμετείχαν 330 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 89 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε τυποποιημένα από ειδικούς ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινότητά τους, προκειμένου να αξιολογηθεί πόσο πολυάσχολοι είναι, αλλά και να συμπληρώσουν μία σειρά από ασκήσεις αξιολόγησης των γνωστικών τους λειτουργιών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη μελέτη τους, η έρευνα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ελεγχθεί η υπόθεση ότι ένα πολυάσχολο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό ενός ενεργού τρόπου ζωής και διευκολύνει τις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το πιο πολυάσχολο πρόγραμμα συνδέεται με καλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας, λειτουργική μνήμη, λογική και κρυσταλλωμένη νοημοσύνη -το είδος της νοημοσύνης η οποία, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, φανερώνει την ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία του.

Οι ερευνητές σημειώνουν, μάλιστα, ότι ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδων εκπαίδευσης, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής ευθυνόταν για σημαντικά επιπρόσθετα οφέλη για τις γνωστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων και ειδικά για την επεισοδιακή μνήμη -την ικανότητα ανάμνησης συγκεκριμένων γεγονότων από το παρελθόν.

Loading...
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, η εκ των συγγραφέων της μελέτης, ερευνήτρια Dr Sarah Festini από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, δήλωσε σχετικά: “Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι είναι πολυάσχολοι, τείνουν να έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάμνηση πληροφοριών που έμαθαν πρόσφατα".

“Οι πολυάσχολοι άνθρωποι είναι πιθανόν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να μάθουν, καθώς εκτίθενται σε περισσότερες πληροφορίες και συναντούν ένα ευρύτερο φάσμα καταστάσεων στην καθημερινή ζωή. Με την σειρά της, η μάθηση είναι γνωστό ότι τονώνει τη γνωστική λειτουργία”, εξήγησε η ερευνητική ομάδα.

Με άλλα λόγια, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, η έρευνά τους δείχνει ότι ο πολυάσχολος τρόπος ζωής συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία και έναν υγιή εγκέφαλο. "Τα ευρήματά μας ενθαρρύνουν να διατηρούμε ενεργές, πολυάσχολες ζωές κατά τη διάρκεια της μέσης και ύστερης ενηλικιότητας", καταλήγουν.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει το κατά πόσο η χειραγώγηση του βαθμού κατά τον οποίο ένας άνθρωπος ζει πολυάσχολη ζωή, μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές του λειτουργίες.
loading...
pathfinder.gr
Loading...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι προσφέρει κάθε ζώδιο σε μια σχέση;

Κάθε άνθρωπος, λένε, έχει κάτι να προσφέρει. Τι μπορεί να προσφέρει όμως το κάθε ζώδιο στις ερωτικές του σχέσεις;..

Μέλισσες: τα πιο πολύτιμα πλάσματα του πλανήτη μας

Το παλαιότερο απολίθωμα που έχει βρεθεί είναι 100 εκατομμυρίων ετών και η μέλισσα της εποχής εκείνης είχε τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά με τη σημερινή αλλά με μέγεθος πολύ μικρότερο (ίσο με ενός κουνουπιού)...

Ποιους άνδρες προτιμούν οι γυναίκες για σύντομες σχέσεις;

Αν πίνεις και καπνίζεις και μάλιστα πολύ, επιδεικνύοντας "επικίνδυνες" συμπεριφορές στις εξόδους σου, οι γυναίκες θα σε προτιμήσουν για μια περιστασιακή περιπέτεια ή για μια βραχυπρόθεσμη σχέση. Τις μακροχρόνιες σχέσεις τις κερδίζουν οι άνδρες οι οποίοι αποφεύγουν τον κίνδυνο. Αυτά είναι τα ευρήματα νέας μελέτης...